Bazen yıkıcı bir durum ortaya çıkar. Yeni bir rakip, yeni bir ürün, yeni bir teknoloji; bazen bir savaş, yeni bir ekonomik durum, yeni bir sosyokültürel dönüşüm, mevcut müşterinin travmatik ve öngörülemez bir biçimde değişen profili, gibi.
Çoğu zaman bu yıkıcı durum, birden fazla parametrenin bir araya gelmesi veya birbirini tetiklemesi ile oluşur.
Sürdürülebilir firmalar, bu yıkıcı durumlarla baş etmekte son derece zorluk çekerler ve çoğu zaman başarılı olamazlar.
Başarılı firmaların karar alış biçimlerinde, zaman içerisinde farklı başarısızlıkların tohumlarını eken bir şeyler oluyor. Bazen, o şirketi başarıya ulaştıran, hatta lider yapan karar alma mekanizmaları, gün geliyor zirvede kalmalarına engel olan en güçlü mekanizma oluyor.
Başarısızlığa yol açan kararlar ise genelde, söz konusu lider şirketlerin pazarlarındaki en iyi şirketler arasında kabul edildikleri bir dönemde alınmış oluyor. Yani en dirayetli, yönetimsel mükemmeliyetin kusursuz örneği olarak görüldükleri dönemde, gelecekteki başarısızlığın temelleri atılıyor.
Buradan şu sonuca ulaşabiliyoruz: Başarılı şirketlerin benimsedikleri iyi yönetim prensiplerinin birçoğu, yalnızca belli durumlarda işe yarıyor.
Bu tür firmalar sürdürülebilir bir üne sahip oluyorlar. Büyük bir pazardaki ana müşteri kitlesinin değer verdiği performansı yakalamak, korumak, pazarı büyütmek, daha karlı hale gelmek gibi konularda çok iyiler. Bu belirli üründeki ilerlemeleri, sürdürülebilir ilerlemelerdir.
Yine bu tür firmaların en önemli yetenekleri, müşterilerini çok iyi dinlemeleri sureti ile, müşterilerinin istedikleri türden ve daha fazla, daha iyi ürünler vermek üzere organize olabilmeleridir. Pazar eğilimlerini kendilerini zirvede tutan müşterilerin özelinde incelemeleri ve sistematik bir biçimde yatırım sermayelerini bu müşterileri memnun edecek yeniliklere ayırmaları, zaman içerisinde bu firmaları başarısızlığa götüren etmen oluyor.
En iyi müşterilerine kulak verme, daha büyük kar ve büyüme vaadeden yeni ürünleri saptama konusunda disiplinli bir uygulama içerisinde olan, uzmanlaşmış ve kaynaklarını, değerlerini, süreçlerini buna göre oluşturmuş, sektörünün lideri bir şirket, kendisini yıkıcı bir duruma kolayca adapte etmekte çok zorlanıyor, çoğu zaman da adapte olamıyor.
Mevcut başarısını sağlayan mekanizma, gün geliyor ayağına dolanıyor.
Ajans Be Nice olarak, hizmet vermekte olduğumuz şirketlere pazarlama danışmanlığı yaparken, sürdürülebilirliğin yararlarına olduğu kadar, dezavantajlarına da hakim bir şekilde strateji önerilerimizi sunuyoruz.
Bu çerçevede, yukarıda girizgahını yaptığımız yaklaşımlarımız ile ilgili paylaşımlarımıza devam edeceğiz ve konunun detayına ineceğiz.
Güzel bir yazı dizisi olmuş ellerinize sağlık